od hugo » sob dub 30, 2011 10:40:11
CitrOnik: nie je celkom jasné o čom píšeš. Babetta 207 aj 210 majú rovnaké vŕtanie aj rovnaký zdvih motora, takže nie je potrebná ani výmena ojnice ani ďalšie zásadné zásahy a zmeny na motore. Pokiaľ si mal problémy a niečo ti tam búchalo či klepalo, malo to zrejme inú príčinu.
Osobne nevidím dôvod ponechávať na babette 207 valec ak sa použije 210 hlava. Jediným dôvodom môže byť snaha šetriť na nesprávnom mieste. Valec 210 má inak riešené kanály, je výkonnejší a má lepšie chladenie. 210hlava na 207 valci bude vyzerať ako päsť na oku. Žiaľ valec s vložkou je dosť nepresne dopasovaný, takže ak aj sa nerobia ďalšie úpravy je vhodné aspoň zlícovať prechody kanálov.
Sám mám namontovaný valec a hlavu 210 na 207kovom agregáte a je to v pohode. Samozrejme oboje je upravované, ale to kvôli výkonu a nie preto, že by valec, či hlava nesadli. Jediným problémom sú väčšie vonkajšie rozmery rebier valca a hlavy, čo má za následok, že sa nevojde na pôvodné miesto indukčná cievka a musel som odrezať aj časť jej držiaka na ráme.
Okrem toho bol problém s umiestnením pôvodného babeťáckeho karburátora na rozmernejší 210 valec, kedy 207 rám už znemožňoval zapojenie plynového lanka do karbecu, keďže tento bol umiestnený vyššie. Riešením je buď odrezanie časti rebra z valca a tým zníženie uloženia karburátora, alebo vyrobenie nového kolena s prírubami pre uchytenie karburátora.
Ja som volil druhú variantu, koleno som vyrobil z medenej kúrenárskej trubky priemeru 18mm so svetlosťou 15mm. Kto používa neupravovaný karburátor s difúzorom 12mm tomu stačí použiť trubku o priemere 15mm so svetlosťou 12mm.